Kindvriendelijke fotolocaties deel 1: Roterij Sabbe

Ik zie je, moeder die bijna smekend achter de kinderen aanzit voor een mooie foto. Ik zie je, moeder die het beu is om achter in de tuin foto’s te nemen. En ik hoor je, moeder die haar kinderen niet meer kan motiveren om een zoveelste wandeling te maken.  Geloof het of niet, maar je doet me aan mezelf denken. Ook ik moet achter mijn kinderen rennen, hen omkopen met ijsjes en smeken om een zoveelste wandeling te maken. Maar willen of niet, ik sleur ze mee en onderweg stoot ik al eens op een mooi plekje. Eentje die het delen waard is. Eentje waar de kinderen zich kunnen uitleven en waar jij de mooiste foto’s kunt nemen. Ik neem je deze week mee naar dit waanzinnige plekje langs de Leie in de omgeving van Kortrijk. Roterij Sabbe te Kuurne. Waar the sky the limit is. 

Roterij Sabbe

Vlasroterij Sabbe ziet er op het eerste gezicht wat verwaarloosd uit, maar is in feite één van de best bewaarde vlasroterijen in de streek. Dit beschermt monument ligt in het verlengde van het Vlaspark in Kuurne en is ook de bereiken via het jaagpad te voet of met de fiets.

Enige tijd geleden werd de site omgetoverd tot klimtoren dankzij kunstenaar Niels Albers, als onderdeel van het kunstproject Contrei Live. Niels ontwierp een atypische trap tot aan het dak van de vlasroterij. De trap bestaat uit een hexagonvormige houten constructie bestaande uit hoge en lage onderdelen. Samen vormen ze de treden naar boven. Het is niet evident om boven te raken, je moet nadenken en uitproberen. Even reposen en genieten van het uitzicht. Terugkeren en weer klimmen. Zo wordt iets simpels als een trap opgaan weer een uitdaging. Eenmaal boven kun je genieten van het fantastische uitzicht en het weidse landschap onder de hoge toren.

In de zomer wordt het open veld vooraan omgetoverd tot bloemenweide, de korenbloemen kleuren de omgeving blauw en maken het uitzocht nog spectaculairder.

Tips

  • Neem een picknick mee en geniet op de trappen van het uitzicht en van elkaar.
  • Speel verstoppertje of doe een wedstrijdje ‘ wie de minste treden nodig heeft om boven te raken’.
  • Speel met licht en schaduw in je foto’s. De verschillende hoogtes en de uitgesproken vorm zorgt voor mooie schaduwen. Gebruik de verschillende hoogtes. Wissel tussen kikvors-, vogelperspectief en ooghoogte.
  • Wedden dat zonsopgang en zonsondergang voor spectaculaire foto’s zorgt. 
  • Zwart/witte foto’s komen hier heel goed tot hun recht door de schaduwen en verschillende structuren.
  • Maak gebruik van de verschillende structuren van het gebouw. Natuurhout, beton, baksteen, groene omgeving, graffiti, houten treden. Speel hiermee. Daag jezelf uit om zoveel mogelijk structuren in 1 beeld te krijgen.
  • Maak gebruik van de lijnen van het gebouw. Horizontaal, verticaal, diagonaal. Waar je ook kijkt, overal vind je lijnen. Je maakt je foto interessant door bepaalde lijnen te volgen.
  • Beweging! Vertel een verhaal. Laat je kinderen springen, lopen, wiebelen… Kies voor een korte sluitertijd om de beweging te bevriezen

Beelden

Locatie

Roterij Sabbe Bondgenotenlaan 21 8520 Kuurne of via het jaagpad langs de Leie (dan moet je een kleine gracht over)