Kindvriendelijke fotolocaties deel 2: Plantentuin van Meise

Ik zie je, moeder die bijna smekend achter de kinderen aanzit voor een mooie foto. Ik zie je, moeder die het beu is om achter in de tuin foto’s te nemen. En ik hoor je, moeder die haar kinderen niet meer kan motiveren om een zoveelste wandeling te maken.  Geloof het of niet, maar je doet me aan mezelf denken. Ook ik moet achter mijn kinderen rennen, hen omkopen met ijsjes en smeken om een zoveelste wandeling te maken. Maar willen of niet, ik sleur ze mee en onderweg stoot ik al eens op een mooi plekje. Eentje die het delen waard is. Eentje waar de kinderen zich kunnen uitleven en waar jij de mooiste foto’s kunt nemen. Ik neem je deze week mee naar een tropisch plekje in het centrum van België: De plantentuin van Meise

Plantentuin Meise

Wij als Belgen hebben de eer om één van de grootste plantentuinen van de wereld in ons land te hebben. En toch heeft het 40 jaar geduurd eer ik er een voet binnen zette. En dat op een regenachtige dag in maart, na een veel te lange corona winter. We konden wel wat tropische vibes gebruiken.

De tropische serre bestaat uit 13 toegankelijke broeikassen. Zo heb je bvb. de Lentekas met flora uit het groenblijvende loofbos, het regenwoud met lianen, epifyten en wurgende bomen, de Victoriakas met zijn reuzenwaterlelies en vleesetende bekerplanten,… Onze favoriet was de woestijnkas met allerlei cactussen.

De diepgroene kleuren van de planten, dichte groei en het glazen dak van de serre zorgt voor een ideale fotolocatie. Stabiel licht en donkere kleuren. Ideaal voor wie nog moet oefenen om manueel te fotograferen. De enige uitdaging is wel de vochtigheid, wat voor een aangedampte lens kan zorgen.

De tropische serre ligt in het midden van een groot domein met kasteel, een kleinere serre, fonteinen, bamboebos, wilgentunnels,… De plantentuin van Meise is groot genoeg om er een daguitstap van te maken.

Tips

 • Neem een picknick mee en geniet in het gras, met zicht op het kasteel van elkaar.
 • Er zijn geen lockers voorzien. Neem zo weinig mogelijk mee.
 • Het domein is om 9u30 open maar de serre opent pas om 10u30 de deuren. Hou hier rekening mee.
 • Speel ik zie, ik zie wat jij niet zie met de kleinsten. Er is zoveel te zien.
 • Probeer samen met de grootsten de plantennamen zo goed mogelijk uit te spreken. Tongbrekers, ik waarschuw je nu al.
 • Gebruik de verschillende hoogtes. Maak gebruik van de brugjes en de muurtjes doorheen de serre. Wissel tussen kikvors-, vogelperspectief en ooghoogte.
 • Speel met dieptezicht. Fotografeer van achter een blaadje, plant, boom. Dit maakt de foto interessanter.
 • Speel met de lijnen van de paadjes. Plaats een kind onder een natuurlijke boog van de planten.
 • Laat de kinderen bewegen! Dansen, springen,…
 • Laat de kinderen door een vergrootglas kijken en zie hoe bijzonder de foto wordt.
 • Geniet van het mooie weer. Hier hoef je je geen zorgen te maken over het weer.
 • Laat je lens wennen. Zodra je toestel de juiste temperatuur heeft bereikt, zal het niet meer aandampen. Toch damp? Geen nood. Dit kan voor leuke effecten zorgen op je foto. De foto’s lijken mistig, wat heel mooi is in combinatie met het groen.

Beelden

Locatie

Plantentuin Meise, Nieuwelaan 38, 1860 Meise.

De Hoofdingang van de Plantentuin en Ingang Meise-Dorp zijn voor een tijd gesloten. Ze werken aan twee gloednieuwe onthaalpaviljoenen. Momenteel kan je de tuin bezoeken via de tijdelijke ingang, die zich 300 m rechts van de Hoofdingang bevindt, op de Nieuwelaan.